woensdag 9 juli 2014

KRO's Over de streep: Heidy Torrelli

Heidy is sinds 2013 actief als Challenge Day Leader, een ‘baan’ die haar past als een jas. Ze stapt graag buiten haar ‘comfortzone’: 'Ik heb twee grote passies. Het ene is leren en ontwikkelen. Ik kan er geen genoeg van krijgen en het maakt niet uit welk onderwerp het is. Boogschieten, kitesurfen, ijshockeyen, wiskunde, dansen, hoe het menselijk lichaam werkt, hoe mensen denken, meubels maken…Zolang ik nieuwe dingen leer en nieuwe werelden ontdek, voel ik me gelukkig. Het andere is echtheid. Als ik een ruimte neer kan zetten waarin iemand zich veilig genoeg voelt om maskers af te zetten of muren te laten vallen, en daarmee zichzelf durft te laten zien, dan voel ik me dankbaar. Dat zijn de momenten waarop ik het meest voel dat ik doe waar ik voor leef.’

Dromen en doen
De twee grootste helden en voorbeelden van Heidy zijn Nelson Mandela en Gandhi. 'Ik hield al spreekbeurten over ze toen ik op de middelbare school zat! Zij zagen dat het anders kon en hadden de moed om daar niet alleen over te dromen maar ook te gaan doen - en ze gaven niet op totdat die droom werkelijkheid was geworden. Ze bleven trouw aan zichzelf en aan hun dromen. Mijn droom is een wereld waarin we allemaal verbonden zijn met onszelf en de mensen om ons heen. Daar hoop ik elke dag dat ik met jongeren in een gymzaal sta, iets aan bij te dragen. Het doel is dat mensen hun maskers afzetten en echt met elkaar verbinden. We zijn van binnen allemaal zo hetzelfde - we hebben allemaal gevoelens, we willen allemaal gelukkig zijn, geliefd zijn, een verschil maken - als je dat echt ziet, dan wil je elkaar geen pijn meer doen, maar groter maken. Ik zie dat iedere dag gebeuren bij de leerlingen waarmee we mogen werken. En met ze werken vind ik heerlijk.  Ik hou ook van die rauwheid, die energie, de opmerkingen die ze maken, de humor - ik geniet daar van. Ze zijn zo moedig: Ze voelen heel goed van binnen waar het echt om gaat, en waar wij als volwassenen ons dan nog wel eens tegen laten houden door ons imago, durven zij zichzelf helemaal te laten zien. Ze zijn een voorbeeld voor ons allemaal. Ik ben echt dankbaar dat ik dit werk mag doen.'
Wensen en ambities
Naast de wereld verbeteren en een verschil maken, heeft Heidy nog veel meer wensen en ambities: 'Een boek schrijven. Mama zijn. De aarde zien vanaf de ruimte. Leven vanuit mijn eigen ritme. Een huisje op de Ouderkerkerdijk in Amsterdam. Avonturen beleven met vrienden. Gelukkig zijn. Heel veel mensen groter mogen maken. Maar misschien wel vooral, dat als ik aan het eind van mijn leven terugkijk, ik elke dag heb ervaren hoe verbonden ik ben met alles en iedereen om me heen.’
Geboren: Arnhem, 5 november 1979
Studie: Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO, Amsterdam), Opleiding Systematisch werken in Organisaties en vele trainingen en workshops op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, waaronder de intensieve workshops die door de eigenaren van Challenge Day worden gegeven aan volwassenen, de zogeheten Be The Change workshops. Daarnaast is ze, samen met Lino, door de beste trainers van Challenge Day opgeleid tot Leader.
Overig: Naast Challenge Day Leader is ze trainer bij De Droomfabriek.

Dit bericht is gepubliceerd door KRO, bekijk het hier


Zie Heidy live tijdens de conferentie over pesten, meld je nu aan op conferentieoverpesten.nl

Even voorstellen: spreker Heidy Torrelli

Heidy Torrelli  is een van de leaders van het tv-programma “Over de streep”, onderdeel van Challenge Day, een uit Amerika overgewaaid programma om pesten en buitensluiten op scholen tegen te gaan. Heidy werkt als ontwikkelaar en trainer bij de Droomfabriek. Pesten en buitensluiten kent vele vormen: hoe is dat eigenlijk op de werkvloer? We weten meer van wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt, dan van mensen uit onze omgeving. Deze workshop kan leiden tot meer verbondenheid en begrip op de werkvloer.

Van de site van de Droomfabriek:

Heidy's kracht ligt in het creëren van een ruimte waarin alles mogelijk is.
"Als tiener was ik vaak verwonderd over de teleurstelling die bij 'een echte baan' leek te horen. Het leek wel of je moest kiezen: of je doet iets wat je echt leuk vindt, of je wordt succesvol. De mensen die mij inspireerden waren de weinigen die dat wisten te combineren. Want hoe blijf je trouw aan jezelf, voeg je werkelijk iets toe en ben je tegelijkertijd succesvol? Er zit een magie in het samenbrengen van deze dingen – daar begint het avontuur. Dat veld tussen het vinden van je eigen droom en het krachtig neerzetten hiervan midden in de maatschappij blijft mij trekken. De energie die ik voel zodra het samenkomt, de mogelijkheden die er ineens lijken te zijn, het vertrouwen - dat is geweldig. Het  creëren van een ruimte waarin mensen dit samen kunnen brengen en het avontuur aangaan is echt mijn passie."

Lees hier meer over Heidy Torrelli bij de Droomfabriek

Kom naar de conferentie over pesten op 25 oktober. Meld je nu aan op www.conferentieoverpesten.nl


Jan Storms - destructieve relaties op de schop

Jan Storms schreef het boek Destructieve relaties op de schop, een boek over psychopathie. Psychopathie en pesten zijn aan elkaar verbonden. Hij spreekt tijdens de conferentie op 25 oktober 2014. Zijn boek is te bestellen o.a. via bol.com, waar het volgende te lezen is. 

Jan Storms schreef met zijn Destructieve relaties op de schop, psychopathie herkennen en hanteren het standaardwerk op het gebied van psychopathie. De eerste versie verscheen in 2010; hiervan zijn inmiddels ruim 10.000 exemplaren verkocht.

Reacties van lezers:

'Dit boek is een eye-opener voor iedereen die - soms al een leven lang- gevangen zit in een web van een persoon met een diepe, ongeneeslijke stoornis.'

'Had ik dit boek maar eerder gelezen...'

'Dit boek heeft mijn leven gered.'


Naar schatting 1 op de 20 mensen lijdt aan psychopathie. Een psychopaat (m/v) is er op uit om mensen in zijn omgeving kapot te maken. In verreweg de meeste gevallen wordt er nooit een juiste diagnose gesteld en gaan deze mensen vrijwel onbelemmerd hun gang. Destructieve relaties op de schop geeft inzicht in psychopathie en handvatten om met mensen die aan deze stoornis lijden om te gaan.

Aan deze nieuwe uitgave van Destructieve relaties op de schop zijn naast de geactualiseerde inhoud ook indrukwekkende ervaringsverhalen van slachtoffers van psychopaten toegevoegd.

Kom naar de conferentie over pesten op 25 oktober. Meld je nu aan op www.conferentieoverpesten.nl


Even voorstellen: spreker Jan Storms

Jan Storms is bewustzijnsdeskundige. Hij ondernam een academische studie van de vedische wetenschap (de spirituele en wetenschappelijke traditie van het oude India) en bestudeerde een rits van exacte- en menswetenschappen in het licht van de fundamenten van kennis (B.A.- en M.A.-graad). Hij heeft meer dan 30 jaar ervaring in het onderricht aangaande bewustzijn en bewustzijnsontwikkeling. 

Sinds 2006 maakte hij een studie van psychopathie (het ontbreken van bewustzijn/geweten) die resulteerde in het boek “Destructieve relaties op de schop” (2012). Daarnaast koestert hij een bijzondere belangstelling voor het initiëren van cultuurtransformaties in organisaties en bedrijven.

Lees hier meer over Jan Storms

Kom naar de conferentie over pesten op 25 oktober. Meld je nu aan op www.conferentieoverpesten.nl

Even voorstellen: spreker Harry Starren

Harry Starren (1955) is een Nederlands schrijver en docent. Hij studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht en politicologie/bestuurskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Tot 2012 was hij algemeen directeur van De Baak (Management Centrum gelieerd aan VNO/NCW. Thans is hij als Federatievoorzitter verbonden aan de Nederlandse Creatieve Industrie en is hij directeur van Ithaka International, gevestigd te Amsterdam en Nice. 

Naast zijn managementfunctie is hij actief als trainer, docent en adviseur, met name op het gebied van het management van professionele organisaties. Van zijn hand verscheen het boek “Grootmeesters in Management” en was presentator van het gelijknamige Teleac/NOT programma. Ook schreef hij “De 21 geboden van modern leiderschap”, samen met T. van de Kerkhof. 

Lees hier meer over Harry Starren

Kom naar de conferentie over pesten op 25 oktober. Meld je nu aan opwww.conferentieoverpesten.nl

Klute & Schot over hun SAMI-model

We vroegen Servaas Klute en Hans Schot, sprekers op de conferentie over pesten op 25 oktober 2014, naar hun SAMI-model. Ze vertellen er tijdens de conferentie veel meer over, maar voor nu een voorproefje.

Centraal middelpunt binnen onze consultancy, training en coaching is het SAMI-model.
Dit multifunctionele 3D-model is een krachtig reflectie-instrument voor organisaties die willen leren excellent te presteren en die beseffen dat het persoonlijk en functioneel leiderschap hierin de sleutel vormt.
Het SAMI-model traint het multidimensionaal (leren) kijken naarafzonderlijke situaties in relatie met het gehele systeem.
Binnen elke ontwikkelvraag spelen altijd meerdere dimensies tegelijkertijd een kleinere of grotere rol. De sensitiviteit van deelnemers over wat er zich in de werkelijkheid afspeelt, welke dynamieken een dominante invloed uitoefenen en welke juist een dominante invloed zouden moeten uitoefenen wordt enorm ontwikkeld.
Hierdoor wordt het persoonlijk en functioneel aandeel dat een ieder heeft binnen de ontwikkelvraag onder de loep genomen. Het behoeft geen betoog dat dit zich vertaalt in professionalisering en resultaten.
Het SAMI-model expliciteert de harde en zachte kant van organisatieontwikkeling.
Meer weten over Hans Schot, Servaas Klute en hun SAMI? Bekijk hier de website. 
Wil je ze zien en horen spreken? Kom naar de conferentie over pesten op 25 oktober. Meld je nu aan op www.conferentieoverpesten.nl

Even voorstellen: sprekers Schot & Klute

Hans Schot en Servaas Klute zijn de bedenkers van het SAMI-model (Strategisch, Authentiek, Multidimensionaal, Integratie-model). Dit unieke driedimensionale reflectie en actiemodel van een LINKED organisatie (de exellente lerende organisatie) geeft inzicht in de bronnen van pesten: Het legt de disorde binnen de organisatie als geheel, het team en het individu bloot en biedt krachtige handvatten deze te herstellen. 



Het model is ontwikkeld door Hans schot en Servaas Klute. Vertegenwoordigers van de ‘harde en zachte kant’ van organisatieontwikkeling die de handen ineen geslagen hebben en die zich voortdurend laten inspireren door Sapmi en de Sami (Zweeds Lapland en haar oorspronkelijke bewoners. 


Lees meer over Hans Schot, Servaas Klute en SAMI leiderschapstraining organisatieontwikkeling

Kom naar de conferentie over pesten op 25 oktober. Meld je nu aan op www.conferentieoverpesten.nl

Even voorstellen: dagvoorzitter Francis Nijssen

Frances Nijssen werkt met mensen en organisaties en heeft zich o.a. gespecialiseerd in de transformatie van negativiteit. 

Zij volgde diverse  opleidingen op het terrein van management, organisatieverandering, coaching en  persoonlijk leiderschap. Ze was lange tijd als hoofddocent verbonden aan een  aantal managementopleidingen en is daarnaast sinds 1990 werkzaam als zelfstandig  organisatiebegeleider, supervisor en coach (Perspectiefgroep – Arnhem). Zij  studeerde o.a. aan het Berlijnse Institut fur Core-Energitik in de  psychodynamica van negativiteit en volgt al jaren intensieve scholing in de  oosterse pschychologie (Unity in Duality – Tarab Instituut India). 

Lees meer over de perspectiefgroep

Kom naar de conferentie over pesten op 25 oktober. Meld je nu aan op www.conferentieoverpesten.nl


Even voorstellen: één van de sprekers is Wim Braamse

Wim Braamse (povocatieve coach regio Zeeland en trainer). Sinds 1988 is Wim werkzaam binnen de Zeeuwse jeugdzorg.

Twee thema´s hebben in zijn werk steeds centraal gestaan, het welzijn en de veiligheid van kinderen en hun ouders én de overtuiging dat in ieder gezin of familie de oplossingen die mensen nodig hebben altijd al aanwezig zijn. 

Wim  traint werkers binnen de jeugdzorg in Nederland en Vlaanderen in gezinsgerichte methodieken, crisisinterventie, Intensief Pedagogische Thuishulp (IPT), oplossingsgericht werken en oplossingsgerichte modellen en thema´s rond huiselijk geweld. Over Geweldloos verzet en Nieuwe autoriteit, een sublieme manier om ouders van pubers opnieuw kracht te laten verwerven en weerstand te bieden aan grensverleggend gedrag. Wim heeft aan de basis gestaan bij het ontstaan van VraagKracht, een dynamisch team, dat met zijn bescheiden omvang GROOT is in toegepaste kennis…! Kennis die zich vermeerdert als je het deelt. VraagKracht is opgestart in 2004 in de provincie Zeeland en heeft zich gespecialiseerd in het uitvoeren van vraaggerichte gezinsprogramma´s in opvoedingsondersteuning en deskundigheidsbevordering voor professionals.

Lees hier meer over Wim Braamse

Kom naar de conferentie over pesten op 25 oktober. Meld je nu aan opwww.conferentieoverpesten.nl

Prachtig verhaal van M5 over wat hun inspireert

We willen als volwassenen dat kinderen zich prettig en veilig voelen. Alleen dan kunnen ze zich volledig ontplooien. Scholen spelen een essentiële rol in die ontplooiing, maar zijn anderzijds al eeuwenlang bij uitstek een vindplaats van pestgedrag. Slachtoffers zijn er gemakkelijk gemaakt. Zij kunnen het pesten op eigen kracht bijna nooit stoppen. Ze houden zich schuil en vertellen vaak pas later hun verhaal.
M5 begon op de avond dat de zoon van Lourens de Bakker, trainer/psychotherapeut en oprichter van de M5 Groep, aan hem vroeg ‘… en wat ga jij nu doen aan het pesten op mijn school?’ Lourens had net verslag gedaan van zijn successen van de dag en was even stil. Geraakt door het verhaal van zijn zoon dat daarop volgde, besloot hij een deel van zijn tijd aan dit probleem te besteden. 
Lourens was een jaar lang, iedere week een dag op school. Hij las, praatte, observeerde, las meer, luisterde, observeerde…en kwam tot de conclusie dat met name het structurele pesten -alle protocollen en sociale leerprogramma’s ten spijt- onzichtbaar blijft en niet gestopt kon worden

Hij ontwikkelde een andere aanpak en testte die. Eerst op de school van zijn zoon. Daarna op andere scholen. De aanpak bleek zo effectief en de reacties waren zo positief, dat het hem inspireerde om door te gaan. In 2011 viel het besluit om de aanpak van M5 landelijk uit te rollen. Inmiddels is de M5 Groep een landelijke netwerkorganisatie.

Inmiddels zijn vijfendertig lokale M5 consulenten Nederlandse basisscholen aan het ondersteunen bij het stoppen van pesten. Leerkrachten en directies van scholen blijken uiteindelijk wel in staat om een school duurzaam sociaal veilig te maken. De winst voor kinderen, hun ouders en scholen is enorm. Een last valt van hun schouders. We zijn niet meer onmachtig.
De M5 missie is om zo snel mogelijk zoveel mogelijk basisscholen in Nederland sociaal veilig te maken. Door een sociaal veilige school ontwikkelen kinderen hun sociale kant beter en krijg je ook een meer sociale samenleving. Samen met de teams, ouders en leerlingen gaat ons dat lukken…
Ieder kind dat niet (meer) gepest wordt, ieder kind dat tijdig gestopt wordt en zich op een positieve manier kan ontwikkelen, is er één. Uiteindelijk zullen dat er jaarlijks ruim 20.000 worden.

Dit verhaal en nog veel meer staat op de website van M5, neem een kijkje!

Lourens de Bakker in Trouw

Lourens de Bakker, directeur M5-groep, spreekt tijdens de conferentie over pesten op 25 oktober. Trouw schreef een artikel over hoe hij pesten ziet en aanpakt. 

Noem het beestje, de pester, bij zijn naam

Bijna geen enkele methode om een school pestvrij te maken is 'bewezen effectief'. Ook M5 niet, de confronterende aanpak van psychotherapeut Lourens de Bakker. Die richt zich op het pestende kind: dat wordt in een volle klas 'aangewezen'. De pester is niet schuldig, maar moet wél stoppen.
  •  
    Kluiten kinderen zonder toezicht, die dragen het kwaad in zich
  • © Werry Crone.
  •  
    Dankzij Tim Ribberink en Fleur Bloemen staat pesten weer op de agenda
Jij bent dik, jij bent stom, jij bent een stomme dikzak. Drie maanden lang kreeg Amber (9) dit ingepeperd door een jongen uit haar klas. Ze werd er stil en verdrietig van, ging met loden schoenen naar school. Toen schreef ze een briefje: "Mam, ik wil niet meer leven. Ik wil dood."

Ze gaf het aan haar moeder Ingrid (37), die zich het apelazarus schrok. Het briefje kwam niet lang nadat student Tim Ribberink zich van het leven beroofde, met achterlating van een afscheidsbrief: "Ik ben mijn hele leven bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten."

Gelukkig liet Amber het bij een noodkreet. Met haar brief - geïnspireerd op die van Tim, over wie ze op het Jeugdjournaal hoorde - wilde ze haar moeder vertellen wat ze eerder had verzwegen: dat ook zij werd gepest en daaronder leed.

Lusteloos op de bank
Dat er iets was met haar dochter, had ze wel gemerkt, vertelt haar moeder in het directeurskantoortje van rooms-katholieke basisschool De Esch in Oldenzaal. Het meisje, dat van nature vrolijk en actief is, lag ineens lusteloos op de bank. 's Ochtends wilde ze haar bed niet uit. Maar vroeg Ingrid: "Is er wat?" Dan zei Amber: "Nee, niks."

Wél dus, wist Ingrid nu, en ze stapte met het briefje naar de schooldirecteur. Die nam de kwestie hoog op, vond net als de onthutste moeder dat dit probleem moest worden opgelost. Ze wist ook al hoe: met M5, een confronterende pestaanpak waarmee De Esch in september 2012 is begonnen.

M5 is één van de honderden methodes die in Nederland circuleren om het pesten op school te stoppen. De aanpak is betrekkelijk nieuw: naast De Esch voerden tot nog toe vijftien basisscholen 'm in. Maar de belangstelling groeit snel, zegt psychotherapeut Lourens de Bakker, de goedgebekte bedenker van M5. Hij staat de laatste tijd voor zalen vol leerkrachten en schoolleiders. Dat is 'het Tim-Ribberink-effect', of het 'Fleur Bloemen-effect', naar het 15-jarige meisje uit Staphorst dat in december voor de trein sprong. Dankzij hen staat pesten weer op de agenda.

Geen behoefte
Net als bijna alle methodes is M5 niet wetenschappelijk onderbouwd of onderzocht en ook niet 'bewezen effectief'. "Piraterij", zo kwalificeert de Groningse hoogleraar René Veenstra het werk van De Bakker en zijn dertig M5-consulenten (zie inzet). Daarover haalt De Bakker zijn schouders op. Hij heeft, zegt ie, geen behoefte aan protocollen, controlegroepen, eindeloze vergaderingen. "Wij lossen het probleem gewoon op."

Dat doen zij binnen drie maanden, daarna is een school min of meer pestvrij. 'Min of meer' omdat pesten nu eenmaal hoort bij groepen kinderen (en volwassenen trouwens), en dus nooit helemaal valt uit te roeien. Maar dankzij M5 worden pesterijen wel snel gesignaleerd en gestopt, claimt De Bakker.

Daarvoor zetten hij en zijn collega's de eerste drie M's in: Melden, Meten, Maatregelen (de andere staan voor Maatwerk en Menselijk). Het hart van M5 is een virtuele meldbox: een website waarop alle leerlingen anoniem melding kunnen maken van pestincidenten. Bijvoorbeeld: 'Timo riep op 7 februari om 15.05 uur bij de fietsenstalling tegen Karin: 'Je bent een lelijk varken'. Hij schopte ook tegen haar tas'.

De tweede M is van meten: de M5-consulent telt en analyseert alle meldingen. Komt Timo maar liefst elf keer voor? Is hij een echte pester, dus geen kind dat gewoon een keertje vervelend doet, maar een pestkop die zijn slachtoffer(s) structureel kleineert of kwetst? Dan is het tijd voor de derde M: de maatregelen.

Die zijn betrekkelijk eenvoudig, je zou haast zeggen: ouderwets streng. De consulent stapt de klas binnen en wijst de pester aan. Openlijk: "Timo, er zijn elf meldingen over jou binnengekomen. Jij bent aan het pesten, daar moet je mee ophouden."

Blijkt twee weken later dat Timo nog steeds kinderen pest, dan gaat de pestbestrijder weer langs in zijn klas. "Timo jongen, het is nog niet gelukt, we gaan je helpen." Zijn ouders krijgen een telefoontje, Timo zelf moet vijf minuten eerder dan de rest in de klas zijn, en na afloop vijf minuten langer blijven. Voor gym kleedt hij zich eerder of later om dan de rest. Deze maatregelen zijn geen straf, benadrukken de M5-mensen, maar een steuntje in Timo's rug. Ze helpen hem om situaties te vermijden die uitnodigen tot pestgedrag.

Zonder toezicht
Een slimme pester - en veel pesters zijn slim en sociaal vaardig - pest nooit waar de juf of een ouder bij is. Zo'n 85 procent van de pesterijen onttrekt zich aan het volwassen oog, tijdens de pauze of na schooltijd. Jaarlijks zijn er 1500 van dit soort onbewaakte en dus riskante momenten, berekenden de M5'ers: kluiten kinderen zonder toezicht. Die vragen om problemen, of sterker: die dragen het kwaad in zich. Elke groep kan veranderen in een monster.

Tussen alle anti-pestprogramma's - die samen volgens de Kinderombudsman een 'wildgroei' vormen waartegen hij nadrukkelijk waarschuwt - valt M5 om twee redenen op. De eerste is de meldbox, die aanschuurt tegen iets wat Nederlanders onaangenaam vinden: klikken.

Maar zo moet je dat niet zien, zegt Martin de Witte, een voormalig luitenant-kolonel van de luchtmacht die als M5-consulent De Esch onder zijn hoede heeft. "Wij brengen gewoon de sociale controle terug in de school." Het was even wennen, maar na wat aanmoediging gingen kinderen én leerkrachten op De Esch wel degelijk melden.

Daarnaast valt de methode op door z'n nadruk op de pester: die wordt aangesproken middenin het klaslokaal. Bijna alle andere programma's concentreren zich op de (potentiële) slachtoffers: zij moeten leren zich tegen pestkoppen te verweren. Tsja, zegt M5-voorman Lourens de Bakker: "We zijn in Nederland het lef kwijt om het beestje bij de naam te noemen. Maar je kunt het pesten niet stoppen als je de pester negeert." Hij benadrukt dat de pester wel verantwoordelijk, maar niet schuldig wordt verklaard. "De pester is niet kwaadaardig, pesten zit in het systeem."

Verschillende leidertjes
Hoe dat aanwijzen gaat, demonstreert Martin de Witte op de Oldenzaalse basisschool. "Het gaat een heel stuk beter met jullie", zegt hij tegen groep 6B, een klas die bekend stond als druk en relatief onveilig. ("Er zitten verschillende leidertjes in deze groep", aldus meester Rob Morssinkhof. "Veel karakters die botsen.") Maar nu, enkele maanden na invoering van de meldbox, heerst er relatieve rust. "Ik ben echt blij voor deze klas," aldus De Witte.

Hij deelt vandaag alleen maar complimenten uit: "Het grootste is voor Adriaan. Hebben jullie ook gemerkt dat hij het beter doet? "Jahaaaa!" roept de klas, en ze klapt voor de jongen die ophield met pesten. Ook een andere klasgenoot krijgt een hartelijk applaus, als hij verklaart: "Ik had eerst een paar meldingen, en dat vond ik heel erg. Nu pest ik niet meer, want ik wil niet dat anderen ongelukkig zijn."

Ook als De Witte weg is, praten de kinderen uit groep 6 openhartig over pesten. "Zelf vind ik ook wel dat ik een beetje gepest heb", zegt een meisje. "Ik was vaak bazig." Een ander meisje merkt op dat een klasgenootje steeds buiten het groepje viel. "Nu maken we nog wel eens grapjes, maar ze zit er wel bij. Het wordt steeds gezelliger."

Dankzij het meldboxregime is hun klas gezelliger, vinden de kinderen. Ook meester Rob is positief: "Als leerkracht wil je best iets doen aan het groepsproces, en natuurlijk tolereer je pesten niet." Maar hij ziet lang niet alles, en hij moet de kinderen ook nog iets leren. "Door die meldingen merk ik wat er speelt op de achtergrond."

Veilige school
Het enthousiasme van groep 6 wordt gedeeld door de directie. Hun school stond niet bekend als een onveilige school, zegt adjunct-directeur Gerry Nijenhuis, maar als een doodgewone. Toch kon het beter. "Welk rapportcijfer ik nu geef voor veiligheid? Ik denk dat we eerst op een 6 zaten en nu op een 8,5. Een 9 misschien zelfs. We zijn nu een veilige school."

Dat M5 geen bewezen effectieve methode is, kan haar collega, directeur Lidy Groeneveld, niks schelen. Zij looft het feit dat de meldbox permanent is, dat het melden van pestincidenten nu ingebakken zit in het schoolsysteem. "We hadden al een leerlingvolgsysteem op cognitief gebied, nu hebben we ook zo'n systeem voor gedrag. Zo zien wij het. Het loopt voortreffelijk."

Nog één blije reactie: het meisje Amber is sinds een bezoek van de 'pestmeneren' aan haar klas van haar kwelgeest verlost. "Het was heel cool", vertelt ze. "Die jongen kreeg een rood hoofd." Haar moeder is zeer opgelucht: zij heeft haar vrolijke dochter weer terug. Ze kreeg ook meer vertrouwen in De Esch: "Dat er echt iets aan het pesten gedaan wordt, geeft je als ouder het veilige gevoel van de school weer terug."

Dus eind goed al goed? Alleen maar vrolijke gezichten op basisschool De Esch in Oldenzaal? Het gezicht van Sylvie de Bruin, moeder van Sam (11) staat op onweer. Haar zoon is geen makkelijk joch, dat weet zij dondersgoed. "Hij overschreeuwt zichzelf: 'Hier kom ik, die bal is van mij'. Hij duwt kinderen in de gang, echt ellebogenwerk. Hij wil macht, denk ik, omdat hij nog niet snapt hoe de wereld in elkaar zit."

Geen wonder dat haar zoon als dader in de meldbox terechtkwam, en ook in de klas als pester aangewezen werd. Dat is heftig, vindt zijn moeder, té heftig! De gevolgen van het anti-pestprogramma reiken tot buiten de school. Loopt ze naar de supermarkt, dan hoort ze andere moeders fluisteren: "Kijk, dat is die moeder van Sam, je weet wel, die lelijke pester." Laatst zou haar zoon naar een verjaardag gaan, ze hadden zelfs al een cadeautje gekocht. "Toen zei de moeder van dat kind: Sam is de pester, die mag niet komen." Haar zoon reageerde laconiek: 'Dan hou ik dat cadeau toch lekker zelf'. Maar zijn moeder had verdriet. Dat de pester alleen wordt 'aangewezen' en niet wordt beschuldigd, en dat hij wordt 'geholpen' en niet wordt bestraft, dat klinkt leuk in theorie. Maar voor Sylvie voelt het "als een stigma".

Amber, Ingrid, Adriaan, Sylvie en Sam heten in werkelijkheid anders.

Lees hier meer over M5
Lees hier het hele artikel op de site van Trouw

Even voorstellen: één van de sprekers is Lourens de Bakker.

Lourens de Bakker is directeur van de M5-groep. Van oorsprong is hij psychotherapeut. Door zijn zoontje werd hij gewezen op pesten. Hij ontwikkelde een (digitale) confronterende methode om pesten op scholen tegen te gaan. 

Er zijn inmiddels meer dan 40 consulenten actief in het hele land. De methode is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar werkt wel. Binnen drie maanden is een school “min of meer” pestvrij. Dankzij M5 (Melden, Meten, Maatregelen, Maatwerk en Menselijk) worden pesterijen snel gesignaleerd en gestopt. Het hart van M5 is een virtuele meldbox: een website waarop alle leerlingen anoniem melding kunnen maken van pestincidenten. De maatregelen zijn eenvoudig en ouderwets streng. Alle jongeren krijgen de kans hun leven te beteren, daar wordt door M5 ook hulp bij geboden. Ouders en de school worden in de aanpak betrokken. Pesters worden zelf voor hun gedrag verantwoordelijk gemaakt, maar duidelijk niet schuldig verklaard. Pesten is een systeemfout, open communicatie is de enige weg. En het resultaat: een veilige school. Werkt zo’n systeem ook op de werkvloer? 

Lees hier meer over m5

Kom naar de conferentie over pesten op 25 oktober. Meld je nu aan op www.conferentieoverpesten.nl

donderdag 8 mei 2014

Kirstin Rozema maakt een vuist tegen pesten

Voor mij ligt de vragenlijst van de conferentie over pesten. Negen vragen plus een aanvullend onderwerp over pesten, gepest worden en hoe dit bij je binnenkomt. Een koude hand omklemt mijn hart. Ik, als moeder van twee gepeste kinderen, kijk anders naar dit onderwerp dan misschien mijn naaste buur. Ik, als moeder van die gepeste kinderen, heb er werk van gemaakt dat pesten de wereld uit moet. Voor eens en altijd. Maar iedereen weet dat dit een loffelijk streven is. En tevens een onbegonnen missie. Want pesten sluit je niet af. Je sluit het niet uit ook. Want pesten gebeurt overal. Op school, op je werk, om je heen op straat.

Ik heb een vuist gemaakt tegen pesten. Ik heb er boeken over geschreven. Mensen gevraagd hun ervaring te delen. Er kwamen honderden brieven binnen. De één nog hartverscheurender dan de ander. Voornamelijk brieven van ouders of mensen, die nu konden vertellen wat ze hadden meegemaakt. Een wurgende hand om je keel bij zoveel ellende en drama. En je blijft je afvragen hoe dit in hemelsnaam mogelijk is…

Ik praat over mijn ervaringen. Als moeder van, maar ook als vechter tegen. Ongelofelijk hoeveel bijval je krijgt. Met zoveel mensen, die als een blok achter je staan, moet het toch niet mogelijk zijn dat pesten nog zo’n grote impact en invloed heeft op mensen.

Mijn boeken worden goed en gretig gelezen. Maar lang niet genoeg, helaas. Maar/want wie durft zo’n boek openlijk te lezen? Immers, met een boek over pesten zeg je wat. Welke partij ben jij?

Mijn kinderboek over pesten is wat minder heftig verpakt. De titel zegt niet zoveel. De inhoud des te meer. Net als het vervolg op het boek, het tweede deel. Dikke tranen van de lezertjes als Floor in de klas vertelt hoe ze gepest werd. Als ze haar benen laat zien met blauwe plekken. Met daaromheen cirkeltjes met namen van de daders.

“Omdat ik niet op de trap mocht staan, terwijl Joyce er ook op stond”
“Omdat ik een beter cijfer haalde voor Topo dan Daan”
“Omdat mijn lunchpakket er lekkerder uitzag dan dat van Evelien”
“Omdat Ilse vond dat ik stomme sokken aanhad, terwijl ik zag dat Lieke dezelfde droeg. Maar ik moest daarvoor gestraft worden…”

Kindergepest is het. Teksten, opgeschreven uit onze eigen ervaring. Voornamelijk waar gebeurd. Onder een andere naam, want mijn kinderen wilden niet herkenbaar “in beeld”. Floor Finstra representeert mijn kinderen. Zij wordt gepest. Om van alles. Om niets. Om stomme dingen. Om dingen, die ze zich eigenlijk wel kan voorstellen. Een gegeven waar heel veel gepeste mensen mee lopen.

“Ik zal het zelf wel in de hand gewerkt hebben”. 
“Juf zegt altijd als ik gepest ben en er iets van zeg: ja, maar jij….”

Oh zo herkenbaar. En oh zo gemeen. Want kinderen pesten nog veel gemener dan volwassenen. Zij hebben vaak groepen om zich heen, die hen helpen in de “strijd”.  Groepen, die maar wat bang zijn dat zij het volgende slachtoffer zijn, als ze niet mee doen.

Volwassenen pakken dit iets “slimmer” aan. Die pesten ook, treiteren meer. Gemene streken, maar meer 1 op 1. En een volwassene gaat verder. Dieper. Die sluit niet af op het moment dat de werkvloer is verlaten. Internet is groot. Internet gaat ver. En internet kan heel onzichtbaar zijn.

Een pester is zielig!
Ja, zonder twijfel. Maar niet altijd in de letterlijke zin van het woord.
Waarom wordt er gepest? Omdat die ander zo stom is? Omdat het zo leuk is een ander af te zien gaan? Of is het juist een kwestie van de aandacht verleggen? Als die ander zo stom gevonden wordt, is de aandacht van jou af. Dan kun jij even veilig adem halen. Even op adem komen, je krachten weer verzamelen. Voor de volgende aanval. Van wie die komt maak jij zelf uit. Een proces, waardoor je steeds meer kracht krijgt. Want iedere pestaanval doet jou inzien hoe je een ander kunt kwetsen. Hoe jij sterker uit de strijd komt, waarvoor jijzelf moet oppassen.

Ik heb geen ervaring als pester. Ik zag vroeger, toen ik zelf op school zat, al in hoe dramatisch het is om het buitenbeentje te zijn. Ik was de dochter van de conciërge. En ja, we woonden naast school. En ook ja: alle leerkrachten kenden me. Al lang voor ik op die school kwam. 

Zelf pesten zou nooit in me op zijn gekomen. Maar ook niet kijken naar. Of niets doen. Kom op zeg. Ik heb de kracht, de moed, het lef en de durf om er tegenin te gaan. Nu, als volwassene, meer dan ooit. Kom maar op! Ik lust je rauw. Met woorden. Niet beledigend of kwetsend. Maar ik ga graag de discussie met je aan. Vertel mij wat jij denkt en ik zal mijn uiterste best doen om jou een andere wereld te laten zien. Een wereld, waarin we gelijk zijn, hoe verschillend we ons ook uiten. Een wereld, waar Respect ook daadwerkelijk met een hoofdletter geschreven wordt.

Ik maak een vuist tegen pesten!
Soms alleen, maar ik weet dat er miljoenen mensen met me meedoen.
Pesten, dat kun je toch niet maken!
Immers: pesten duurt maar even, maar verminkt levenslang!

Kirstin Rozema
Auteur van o.a.
Knopen in je touw
Floorpower!
Een monster om mij heen
Alle monsters verzamelen.