woensdag 9 juli 2014

Prachtig verhaal van M5 over wat hun inspireert

We willen als volwassenen dat kinderen zich prettig en veilig voelen. Alleen dan kunnen ze zich volledig ontplooien. Scholen spelen een essentiële rol in die ontplooiing, maar zijn anderzijds al eeuwenlang bij uitstek een vindplaats van pestgedrag. Slachtoffers zijn er gemakkelijk gemaakt. Zij kunnen het pesten op eigen kracht bijna nooit stoppen. Ze houden zich schuil en vertellen vaak pas later hun verhaal.
M5 begon op de avond dat de zoon van Lourens de Bakker, trainer/psychotherapeut en oprichter van de M5 Groep, aan hem vroeg ‘… en wat ga jij nu doen aan het pesten op mijn school?’ Lourens had net verslag gedaan van zijn successen van de dag en was even stil. Geraakt door het verhaal van zijn zoon dat daarop volgde, besloot hij een deel van zijn tijd aan dit probleem te besteden. 
Lourens was een jaar lang, iedere week een dag op school. Hij las, praatte, observeerde, las meer, luisterde, observeerde…en kwam tot de conclusie dat met name het structurele pesten -alle protocollen en sociale leerprogramma’s ten spijt- onzichtbaar blijft en niet gestopt kon worden

Hij ontwikkelde een andere aanpak en testte die. Eerst op de school van zijn zoon. Daarna op andere scholen. De aanpak bleek zo effectief en de reacties waren zo positief, dat het hem inspireerde om door te gaan. In 2011 viel het besluit om de aanpak van M5 landelijk uit te rollen. Inmiddels is de M5 Groep een landelijke netwerkorganisatie.

Inmiddels zijn vijfendertig lokale M5 consulenten Nederlandse basisscholen aan het ondersteunen bij het stoppen van pesten. Leerkrachten en directies van scholen blijken uiteindelijk wel in staat om een school duurzaam sociaal veilig te maken. De winst voor kinderen, hun ouders en scholen is enorm. Een last valt van hun schouders. We zijn niet meer onmachtig.
De M5 missie is om zo snel mogelijk zoveel mogelijk basisscholen in Nederland sociaal veilig te maken. Door een sociaal veilige school ontwikkelen kinderen hun sociale kant beter en krijg je ook een meer sociale samenleving. Samen met de teams, ouders en leerlingen gaat ons dat lukken…
Ieder kind dat niet (meer) gepest wordt, ieder kind dat tijdig gestopt wordt en zich op een positieve manier kan ontwikkelen, is er één. Uiteindelijk zullen dat er jaarlijks ruim 20.000 worden.

Dit verhaal en nog veel meer staat op de website van M5, neem een kijkje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten